Nieuws & Blogs

Winkelbeveiliging: wanneer kiest u voor inbraakbeveiliging op maat?

op 19 februari 2015

In Nederland zijn er meer dan 100.000 fysieke winkels en hoewel dit aantal elk jaar licht afneemt is het nog steeds een groot aantal. Sommige winkels herbergen een grote waarde aan geld en producten en sommige winkeliers hebben kostbaarheden in de winkel liggen. Als ondernemer ligt u wellicht wakker over de veiligheid van uw winkel, uw bezittingen en uw personeel. Als u behoefte heeft aan tips, ideeën en advies over wanneer u wel of niet voor inbraak beveiligingsmaatregelen moet kiezen is deze blog de moeite waard.

Hoeveel eigen waarde herbergt u?

Iedere ondernemer is uniek en elke winkel dus ook. In sommige winkels ligt niet heel veel aan waarde, maar vergist u zich niet: een paar laptops, tablets en lcd schermen hebben bij elkaar al snel een waarde van duizenden euro’s. Maar winkels waar bijvoorbeeld elektronica, dure merkkleding, parfum of exclusieve schoenen worden verkocht hebben zeer snel voor tienduizenden euro’s aan waarde opgeslagen. Soms liggen deze eigendommen in een magazijn, soms in de showroom en soms in beide. Een eerste stap is dus om te analyseren wat de waarde is van de eigendommen die u in uw pand heeft liggen. 

En probeer de informatie over de inhoud en lokatie van u opslag zo min mogelijk te delen. De professionele inbreker heeft deze informatie ook snel achterhaald. Een volgende stap kan zijn om te kijken hoe snel een crimineel binnen kan zijn en waardoor hij naar binnen kan gaan. Is er alleen een voordeur of ook een achterdeur, kan er bijvoorbeeld ook door het dak naar binnen gedrongen worden, of kan er voldoende vaart worden gemaakt zodat een ramkraak ook tot de mogelijkheden behoort? Bekijk voordat u gaat nadenken over de zwakken plekken van uw pand. Het uitgangspunt is de plaats waar de kostbaarheden liggen en hoeveel tijd inbrekers minimaal nodig hebben om daar te komen. Hoe meer kostbaarheden hoe meer risico inbrekers willen nemen om het te kunnen bemachtigen. 

Hoeveel klantenwaarde herbergt u?

Winkelbeveiliging Inbraakpreventie

Bij sommige winkels liggen ook eigendommen van klanten, bijvoorbeeld een klok wat ter reparatie is aangeboden bij een klokkenmaker. Het kan zo maar zijn dat u veel producten (of een paar producten maar met een hoge waarde) hebt liggen die niet uw eigendom zijn maar tijdelijk bij u liggen. Bij een inbraak is het extra vervelend als deze producten gestolen worden. Uw klant vertrouwt u namelijk (en ondanks dat u er wellicht niets aan kunt doen) worden deze producten ontvreemd in uw winkel. Dus hebt u producten die niet van uzelf zijn maar wel interessant voor dieven, wees hier dan extra zuinig op.

Wanneer kiest u voor bouwkundige inbraakpreventie?

We gaven hierboven al een korte introductie op wat de zwakke plekken in de veiligheid van uw pand. De huidige situatie van uw pand is altijd het uitgangspunt bij het bepalen van de juiste inbraakpreventie. U kunt nog zoveel camera’s en alarmsystemen ophangen maar als inbrekers binnen 2 minuten binnen zijn en binnen 4 minuten de buit binnen hebben heeft u het nakijken. Daarom is een eerste stap om het pand bouwkundig inbraakwerend te maken. Dit kan door middel van inbraakwerende ramen, anti-rampalen, massief houten deuren in stalen kozijnen, etc. Soms zien wij camerabeelden van inbraken en daar wordt vaak extreem geweld gebruikt om zo snel mogelijk binnen te zijn. Een inbreker heeft alles behalve tijd. Als het pand bouwkundig beveiligd is slaapt u beter en is elektronische beveiliging effectiever.

Wanneer kiest u voor elektronische inbraakpreventie?

Zodra inbrekers gaan beginnen aan het binnendringen van uw pand (dus door de bouwkundige barricade heenkomen) moeten ze al meerdere malen gedetecteerd zijn.Want het is nuttig om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken maar als ze daarna alle tijd hebben om door deze bouwkundige barricade heen te komen heeft het nog niet het gewenste effect. Daarom moet er zo snel mogelijk gedetecteerd worden dat er inbrekers een poging wagen tot inbraak. Op dat moment kan er een melding naar de alarmcentrale en alarmdiensten gaan. Daarnaast kunnen camerasystemen en toegangscontrole duidelijk maken wie op welk moment waar naar binnen (probeerde) te gaan.

Wat is wijsheid als het om inbraakpreventie gaat?

U heeft het kunnen lezen, bij inbraakpreventie komt veel kijken. Probeer niet weg te komen met de gedachte dat er bij u niets te halen is. De meeste inbraken worden door amateurs gedaan, zij gaan niet voorbereid op pad maar stuiten op een kans. Ook al ligt er maar voor een paar honderd euro aan goederen in uw winkel (bijvoorbeeld een LCD scherm) en het is eenvoudig om binnen te komen dan zullen ze al een poging ondernemen. Denk ook altijd na over de gevolgschade, wat als een collectie kleding wordt gestolen? Dan kunt u deze collectie in de komende dagen niet verkopen (en wellicht ook niet meer inkopen). Dus u verliest naast de collectie ook nog omzet.

Analyseer dus eerst hoeveel waarde in uw pand ligt, wat de zwakken punten zijn en ga dan met zowel bouwkundige als elektronische beveiliging uw winkelpand inbraakproof maken. Meer weten over hoe Inbraakpreventie b.v. voor een zakelijk pand de beveiliging heeft verzorgt? Lees het verhaal van Websend. Behoefte aan een adviesgesprek op maat? Neem dan contact met ons op