Nieuws & Blogs

Wat zijn trends in elektronische beveiliging?

op 2 juni 2015

Een flink aantal jaar geleden was het hebben van een alarmsysteem typisch iets voor bedrijven en en de meer vermogende particulieren. Tot dat een aantal jaar geleden de prijs van alarmsystemen sterk daalde en deze bereikbaar werd voor een grotere groep consumenten. Dezelfde trend zie je nu opkomen voor camerasystemen door aanzienlijke prijsverlagingen is een camerasysteem bereikbaar voor een grotere groep consumenten en wordt het steeds meer ‘gemeengoed’. 

Homeautomation 

Een product dat we nu erg op zien komen en waar een stevig prijskaartje aanhangt is ‘home automation’ of domotica. Home automaten laat jouw je ‘huis besturen’ vanaf je smartphone of tablet. En met ‘besturen’ bedoelen we het bedienen van de thermostaat, de verlichting, de airconditioning, elektriciteit en meer. Maar ook veiligheidsproducten als alarmsystemen, deuren, ramen, sloten en branddetectie kunnen op deze manier bediend worden.  

 

Home Automation Inbraakpreventie

Een kort voorbeeld: bij het wegrijden van de zaak laat je via de smartphone weten dat je naar huis rijdt. Vanaf dat moment wordt de homeautomation geactiveerd en wordt berekend wanneer je thuis bent. Op het moment van thuis komen zijn bijvoorbeeld de rolluiken omhoog, de poort gaat open (en hierdoor gaat ook de beveiligingscamera aan) en staat ook de verwarming op de gewenste stand. Zo is homeautomation niet alleen een luxe maar kan het ook energie besparend werken. Door de intelligentie van het systeem kan het zelf bepalen hoe op de efficiëntste manier aan wensen kan worden voldaan.  

Je kunt dus op afstand bepaalde handelingen thuis laten uitvoeren; ook is het mogelijk om schema’s te maken, zoals bijvoorbeeld een ‘bezoekers modus’. Met deze ‘bezoekers modus’ wordt bijvoorbeeld de woonkamer verwarmd, het koffieautomaat ingeschakeld en verlichting gedimd. In een volgend blog gaan we dieper in op de veiligheidsaspecten rondom automation.  

Camerasystemen 

Naast dat camerasystemen financieel toegankelijker zijn geworden, zijn ze tegenwoordig ook uitgerust met het zogenoemde ‘Internet Protocol’. Dit houdt in dat door middel van een internetconnectie er enorm veel toepassingen gemaakt kunnen worden. Ook is de kwaliteit van de beelden sterk verbeterd en is een eigen harddisk niet meer nodig vanwege de mogelijk om beelden direct extern op te slaan (bijvoorbeeld ‘in de cloud’). 

13

In een volgend blog gaan we dieper in op wat een IP (Internet Protocol) Camera is, en wat voor u de meerwaarde kan zijn.