Nieuws & Blogs

Steeds meer Nederlanders bang voor inbraak

op 16 oktober 2014

Ruim een op de tien Nederlanders denkt dat de kans (heel) groot is dat er bij hen wordt ingebroken. Dat aandeel is de afgelopen jaren toegenomen, vooral bij inwoners van weinig stedelijke gebieden en 65-plussers. Toch zijn deze groepen nog steeds het minst bang voor inbraak. De toename is opmerkelijk, omdat het aantal slachtoffers van (een poging tot) inbraak nauwelijks steeg. Dit heeft het CBS bekendgemaakt.

 

steeds-meer-nederlanders-bang-voor-inbraak

Stijging kans op inbraak

In de periode 2008-2013 is het percentage inwoners dat de kans op woninginbraak (heel) groot acht sterk gestegen, van 8,4 naar 12,1 procent. Deze stijging kan niet verklaard worden doordat meer mensen naar eigen zeggen daadwerkelijk slachtoffer zijn geworden van (poging tot) inbraak. Dat aandeel lag in 2013 met 3,1 procent maar iets boven dat in 2008. Ook het aantal bij de politie geregistreerde woninginbraken is niet sterk toegenomen en in 2013 zelfs iets gedaald. Een mogelijke verklaring voor de gestegen ingeschatte kans op inbraak is dat er steeds meer aandacht is voor criminaliteit. Zo zijn er voorlichtingscampagnes over inbraakpreventie, maar komen inbraken ook vaker in het (lokale) nieuws.

Vooral 65-plussers en plattelandsbewoners zijn banger geworden

De stijging van de ingeschatte grote kans op woninginbraak sinds 2008 is het grootst bij 65-plussers en plattelandsbewoners. Bij de inwoners van de ‘weinig stedelijke gebieden’ verdubbelde het aandeel dat de kans (heel) groot vond, van 5 naar 10 procent. Ook dit kan niet verklaard worden door een toename van het daadwerkelijke aandeel slachtoffers van inbraak over deze periode.

Is uw huis al voorzien van inbraakbeveiliging?

Inbraakpreventie bv in Amsterdam is een veelzijdig beveiligingsbedrijf dat alles kan doen om uw huis te voorzien van de juiste inbraakbeveiliging. Wilt u meer weten over inbraakbeveiliging?

Behoefte aan advies over integrale inbraakpreventie?