Nieuws & Blogs

Minder plofkraken in 2014

op 28 augustus 2014

Er zijn in 2014 tussen januari en juli maar 13 plofkraken gepleegd. Dat is veel minder dan in het eerste half jaar van 2013. Toen werden nog 93 pinautomaten het doelwit van criminelen, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

In de tweede helft van 2013 daalde het aantal ook al fors naar in totaal 36 plofkraken. De NVB is blij met de daling, die volgens de vereniging vooral komt door samenwerking tussen banken en de politie. Volgens de vereniging zijn dit jaar al zeven mensen opgepakt in verband met een plofkraak.

Investeren in het voorkomen van kraken

De NVB weet anderzijds ook dat krakers het zullen blijven proberen. Daarom wordt geĆÆnvesteerd in het voorkomen van kraken en het verkleinen van de kans dat er buit wordt gemaakt.

Bij een plofkraak wordt een geldautomaat vaak opgeblazen of geramd met een auto om bij het geld achter de automaat te komen. Meestal wordt gebruikt gemaakt van een zogenoemde gasaanval, maar dit jaar werd ook al drie keer geprobeerd een pinautomaat met een explosief te slechten.